Založ si blog

Václav Havel, Ján Pavol II. , Matka Tereza

Václav Havel, Ján Pavol II. a Matka Tereza. Tri postavy, tri osobnosti, tri príbehy, ktoré vytvárali hodnoty sveta na prelome starého a nového.
Odchádzajú postupne všetci traja. Kto prevezme ich štafetu ďalej. Byť svetlom v rozbúrenej dobe. A ako sa svet bude pozerať na ich životné hodnoty o sto či dvesto rokov?

Umelci, politici i veľké postavy Ducha. Na každé dieťa i dospelého urobí dojem pravdivosť a úprimnosť, súhra slov a života. Okolnosti doby, ktorá sa radikálne mení vynesú na svetlo to čo sa v ústraní rodí dlhé roky. A to je príbeh každého z týchto troch.

Stretnutie s nimi pozmenilo život a jeho hodnoty mnohých ľudí.
V Čenstochovej, v Ríme, Kalkate na Velehrade, v Nitre, v Prahe, Bratislave, na Hrádečku či v Košiciach, Krakove i Bardejove. Sestry Matky Terezy a Benedikt XVI. sú pokračovateľmi myšlienkovo aj spirituálne Jána Pavla i Matky Terezy. Kto bude pokračovateľ Havla dnes, to nevieme. Možno o pár mesiacov či rokov jeho odkaz bude aktuálny nielen pre Čechov, Slovákov, Poliakov a Maďarov, komunistických disidentov v rôznych kútoch sveta, Kubu či Kóreu po smrti Kima nevinímajúc. Dnes v Pchjongjang vystaveného Kima k ucteniu i Havla v centre Prahy spájalo slovo komunizmus. Jeden ho budoval a druhý ho demontoval. To čo je nadčasové však pretrvá, to čo je dočasné zapadne prachom. Pre mňa každé stretnutie s osobnosťami svetového formátu znamenalo dôvod prečo pokračovať ďalej, prinášalo nádej na lepší a krajší život i spoločnosť. Tri dni smútku a odchod na večnosť. Nielen do piatku 23.12.2011 nech myšlienky takýchto osobnosti žijú v nás, nech sa myšlienky nových osobnosti rozvinú do takej miery, kde ich spoločnosť bude nielen počúvať a obdivovať ale pretvárať samú seba i vzťahy v rodine, politike, kultúre a hospodárstve. Osobnosti sú dôležité v každom čase i v každej spoločnosti globálnej i lokálnej, na veľkosti až tak nezáleží. Funkcia človeka posunie k novým možnostiam, ale to aký človek je v základe nemení. Václav Havel – človek dobrého srdca, ostane zapísaný v ľudských srdciach natrvalo.

 

nôž, krv, zranenie

Zradikalizovaný mladík pobodal muža v Perthe, austrálska polícia ho zastrelila

05.05.2024 06:22

Polícia na západe Austrálie zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu.

Czech Republic V4

Babiš s ruskými vlajočkami na lícach a nevydarený náhradník exministerky. Strelila si Fialova vláda až tri rýchle vlastné góly?

05.05.2024 06:00

Europoslanec sa hanbí za predvolebnú antikampaň svojich straníckych kolegov a dianie okolo odvolania ministerky vyzerá ako politická tragikomédia.

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu skomplikoval požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Po sobotňajšej nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2765x
Priemerná čítanosť článkov: 2765x

Autor blogu

Kategórie

Archív